Specialisatie RSI


R.S.I. staat voor Repetitive Strain Injury en is een verzamelnaam voor pijnklachten in de ledematen van het bovenlichaam, dus de nek, schouders, bovenrug tussen schouderbladen, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De pijn wordt veroorzaakt door het niet meer optimaal functioneren van zenuwen, pezen en spieren. Hierdoor kan er pijn ontstaan. Maar ook kramp, tinteling, krachtsverlies en verminderde oriëntatie behoren tot de klachten. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door een statische houding, (b.v. te lang in dezelfde houding zitten), repeterende bewegingen (het continu herhalen van dezelfde bewegingen). Andere factoren, zoals stress of werkdruk, kunnen een rol spelen bij het ontstaan, in standhouden of toenemen van klachten. R.S.I. kan ontstaan op kantoor achter de computer, maar ook in een fabriek of thuis.

 

Als afstudeeropdracht heb ik geschreven over wat reflexzonetherapie kan betekenen voor mensen met R.S.I.-klachten. Uit mijn onderzoek bleken de resultaten indrukwekkend. Men moet er rekening mee houden, dat het altijd om een combinatie van factoren gaat. Zo had er tevens een stukje bewustwording tijdens de behandelingen plaatsgevonden. De cliënten luisterden beter naar hun lichaam, tevens konden ze  hun werk nu beter uit handen geven en ze durfden om hulp te vragen. Daarnaast hadden er enige aanpassingen in hun werkomgeving plaatsgevonden.

 

De reden  voor de keuze van dit onderwerp is, dat ik een aantal jaren geleden zelf een ernstige vorm van R.S.I. (veel pijn en uitvalverschijnselen) heb gehad. Door verschillende therapieën te volgen, lichamelijke oefeningen te doen, veel bewegen en zelfinzicht te krijgen op het gebied van werk en wat ik echt wil, is voor mij het pad naar de genezing geweest. Een therapeut kan je op weg helpen, maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen. Inmiddels heb ik geen R.S.I.-klachten meer. Door mijn ervaring op dit gebied, probeer ik de mensen weer een stukje op weg te helpen. Reflexzonetherapie is daarbij een goede ondersteuning en kan de kwaliteit van leven verbeteren.